pondělí 14. dubna 2008

Miloš Urban - Sedmikostelí

V pořadí druhý román Miloše Urbana nás zavádí do pražského Nového města konce dvacátého století, kde autor umně navozuje velmi ponurou atmosféru detektivního příběhu plného neobvyklých vražd, jež postupně tvoří mozaiku a míří k nečekanému vyvrcholení. Pražský Karlov a jeho kostely poskytují skutečně pestré pozadí temnému vyprávění.

Ústředním motivem je příběh nedostudovaného historika Květoslava Švacha – jedince, který se před nepříznivou současností snaží unikat do všedních dnů středověku. Vykořeněný hrdina hledající uplatnění u policie se připlete k několika vraždám. Mordy jsou výjimečné hlavně svou bizarností a krutým provedením. Oběť zalitá betonem, které následně automobil urazí hlavu, snad vypovídá za vše. Autor vše popisuje svým osobitým stylem, kdy dovede až nádherným jazykem plným personifikací a slov, jež pohladí, velmi čtivě popsat všechny surovosti a zároveň navodit hororovou atmosféru. Hrůzostrašné scény navíc bývají doplněny povedenými ilustracemi, jež jen podnítí čtenářovu bujnou představivost.

Také další postavy jsou silné. Nápadité osůbky často vzbudí úsměv, ale i politování. Policista Olejář, jemuž teče z uší hnis značící jeho černé svědomí, stejně jako podivuhodný šlechtic snažící se obnovit zašlou slávu pražských kostelů zanechávají silný dojem. Podobně působí též tajemná Rozeta – sličná dívka od níž nikdo neví, co očekávat. Tu vyhlíží jako erotický symbol, jindy zase odpuzuje. Autor skutečně vymyslel několik velezajímavých charakterů, jejichž osudy k vyprávění velmi přitahují.

Dějem se často prolínají vsuvky zkoumající architektonické styly, Urban kritizuje současnost a její zásahy do volného plynutí dějin. „Gotický román z Prahy“ je doslova odsouzením moderní uspěchané doby, jež víc problémů dělá, než řeší. Jinak svižný tok děje je mnohokrát nečekaně narušen sny a vizemi, v nichž se méně pozorný čtenář může ztrácet a zaměňovat je s realitou. Byla by ale škoda, pokud by se ztratil úplně. Přišel by totiž o napínavý román, jenž dokazuje, že i současní čeští autoři nám mají mnoho co říci.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

píšu z něho diplomku, haha :D