pondělí 30. března 2015

Seriálové tipy - kriminálky, sci-fi a novinařina

U večeře často koukám na různé seriály. Čtenářům lačnícím po zajímavém krmení pro videopřehrávače tak mohu nepravidelně nabídnout své tipy, na co se podívat, a co raději vynechat. Začínáme.

Lester a Lorne

Fargo

Bratři Coeni patří k mým nejoblíbenějším filmařům. Fargo z roku 1996 pak považuji za jeden z jejich nejlepších filmů vůbec. Když jsem se dozvěděl, že se chystá seriálová adaptace filmové předlohy, byl jsem nadšený. A nadšení mi zůstalo i po zkouknutí první řady.

Příběh obyčejného pojišťováka Lestera Nygaarda (Martin Freeman), jemuž totálně změní život příjezd drsňáka Lorne Malva (Billy Bob Thornton), nabízí tradiční černý humor, zajímavou zápletku a vynikající herecké výkony. Pozoruhodná je především proměna Lestera, který se ze zakřiknutého domácího puťky žijícího v jednom americkém zapadákově změní v pojišťovací hvězdu. Martin Freeman, kterého můžete znát i jako hobita Bilba nebo Sherlockova asistenta Watsona, prokázal hereckou extratřídu. Spolehlivě mu pak sekunduje vtipný drsňák Billy Bob Thornton a nebo koumavá policistka Allison Tolman.

Fargo zaslouženě vyhrálo Zlaté glóby a pokud slíbená druhá řada udrží nasazenou laťku a parádně syrovou atmosféru, máme se na podzim co těšit!

The 100

Lidstvo bylo zničeno nukleární válkou, která vyhubila téměř vše živé. Nezbylo tak nic jiného, než se uchýlit na orbitální stanici a pokusit se lidský rod zachovat alespoň tam. To se mnoho let daří, postupně ale dochází kyslík. A tak se lidstvo musí vrátit zpět na Zemi. Jaký je stav na kdysi živé planetě se vydá zjistit expedice čítající stovku mladistvých delikventů.

Atraktivní námět mě rychle přilákal, po první sérii jsem ale byl lehce zklamaný. Paradoxně zajímavěji než situace na Zemi se jevilo dění na orbitální stanici, takže mě dost mrzí, že se mu autoři nevěnovali více. Na Zemi se nepříliš překvapivě objeví spousta přeživších, v první řadě o nich ale mnoho zajímavého nevíme, a dochází hlavně na vzájemnou konfrontaci. Druhá série nedávno skončila a mě teprve čeká.

Případ pro exorcistu

Sladká pomsta Olomouci a vyjádření nenávisti policejnímu sboru? Jinak si trojdílnou detektivku Jana Hřebejka vysvětlit nedovedu. Policajti klidně nechají ladem záznam z kamer, na níž může být zachycen vrah, vyšetřovatelé jezdí v žigulu a kdesi v katakombách vyslýchají na kotoučový magnetofon. To je trochu silné kafe i pro člověka, který o práci policie nemá valné mínění.

Samotný případ je přitom dost roztažený a přes některé světlejší momenty a občasný humor je spíše parodií na kvalitní detektivku. Snad se na dvě volná pokračování, které mají natočit režiséři Viktor Tauš a Jan Prušinovský, bude koukat lépe.

Reportérka

Novinářské seriály mám rád, stejně tak se s oblibou podívám i na Terezu Voříškovou. Ta je ale spolu s Jiřím Bartoškou asi tak všechno, co se na tomto třídílném seriálu dalo sledovat. Zápletka se točí kolem redakce, v níž dostávají prostor mladí dravci, kteří mají časopis stočit bulvárnějším směrem, a tak zvýšit upadající náklad. To se nelíbí starším redaktorům, v čele s nejzkušenějším a asi i nejzábavnějším šéfreportérem Bartoškou. Ten chce dělat kvalitní žurnalistiku a Tereza Voříšková by se u něj mohla leccos přiučit. Není to ale tak jednoduché.

Vzhledem ke klišovitosti scénáře a nepříliš atraktivním kauzám (třetí díl s agresivní sektou dojem trochu zdvihl) mi v paměti nejvíce utkvěl právě jeden z mladých bulvárních dravců (Václav Jiráček), který je snad ještě více slizký než jeho vždy ulízlá kštice. Slabé.

Žádné komentáře: