úterý 22. července 2014

G6 - špičkový mobil pro každého

Společnost Huawei letos na jaře uvedla jak svou novou vlajkovou loď, jíž je zdařilý model Ascend P7, tak dalšího zástupce střední třídy v podobě Huawei Ascend G6. I „géšestka“ svou roli plní skvěle. Vychází přitom ze stejné designové školy jako nejvyšší řada P a připomíná zejména loňský model P6.



Ačkoli na první pohled vypadají oba telefony stejně, jakmile je vezmete do ruky, zjistíte, v čem je G6 slabší – především nemá kovovou konstrukci a je o něco tlustší. I tak ale má pouhých 7,85 milimetrů a díky tomu se drží velmi snadno. Displej v úhlopříčce měří 4,5 palce a disponuje qHD rozlišením 960 × 540 bodů. Kvalita obrazovky odpovídá ceně.


Svižný a odladěný >
Srdcem géšestky je čtyřjádrový procesor Snapdragon MSM8926 od Qualcommu s taktem 1,2 Ghz, čemuž sekunduje 1 GB paměti RAM. Vnitřní paměť se zastavila na hodnotě 8 GB (pro aplikace jsou použitelné zhruba 2 GB), díky podpoře microSD ale může narůst o dalších až 32 GB. Jako grafický chip slouží akcelerátor Adreno 305, jenž ve známém benchmark testu AnTuTu spolu s dalšími částmi telefonu dosahuje na slušnou hodnotu přes 17 tisíc bodů.

G6 běží na systému Android 4.3 Jelly Bean, a to s uživatelskou nadstavbou Emotion UI 2.0 Lite, která umožňuje změnit tradiční vzhled Androidu třeba na jednoduchý dlaždicový systém ne nepodobný konkurenčnímu Windows Phone. Tvůrci se snažili zapracovat i na šetřícím módu baterie, v praxi ale 2000 mAh nevydrží více než den aktivního používání. Při focení nebo hraní baterka mizí skutečně nepříjemnou rychlostí.

FTL si na Androidu nezahraju :-(
Běžné používání systému naštěstí baterii tolik nežere, prostředí je totiž odladěné na jedničku, a tak telefon běhá svižně a neseká se. Výkon při stáhnutí detailů stačí i na hraní nejnáročnějších her, osobně ale pro graficky náročné 3D hry preferuji spíše větší obrazovky. Vzhledem ke čtyři a půl palcové velikosti displeje je tento model vhodný spíše pro různé logické či strategické hry, které zařízení v pohodě zvládne.

Huawei sází na foťák >
Stejně jako Ascend P7 má i G6 dva výkonné fotoaparáty, které potěší všechny, kdo rádi fotí (nejen) selfie. Zadní strana se chlubí 8Mpx fotoaparátem a za normálních podmínek fotí báječně. Při zhoršených světelných podmínkách už mobil špičky nedosahuje, to je ale vzhledem k ceně pochopitelné.

Naopak nadstandardem nejen v této kategorii je 5,1 Mpx pro přední foťák, což v kombinaci s oknem pro náhled fotek dělá z géšestky vynikající nástroj pro selfie. Pokud je fotíte opravdu rádi, určitě vás nadchne soutěž s Jardou Jágrem, kterou u příležitosti launche nových mobilů spustilo Huawei. I já jsem s pomocí G6 vyfotil pár selfíček a vy se na ně můžete podívat buď ve zmíněné soutěži, nebo někde tady kolem.
Selfie s G6

Vedle vynikajícího foťáku potěší také podpora rychlých datových přenosů LTE, díky nimž mobilní internet třeba v Praze už nepřipomíná časy, kdy jsme se zdlouhavě připojovali pomocí klasického modemu. V této cenové kategorii je podpora LTE zatím spíše neobvyklá, to samé se pak dá říci i o technologii NFC, u níž se situace ale rychle zlepšuje.

Komu sedne nejlépe?
Géšestka se tak může stát ideální vstupenkou do světa LTE i NFC. V cenové hladině pod 6000 Kč, která je snad konkurenčně nejnašlapanější, je velmi zajímavou volbou. Huawei Ascend G6 může zvolit každý, kdo chce chytrý telefon s vysokým výkonem, odladěným systémem, moderními technologiemi, dobrým foťákem a přitom rád ušetří za dílenské zpracování, různé vysoce nadstandardní funkce a zároveň překoná slabší výdrž baterie.
Reklama na P7 focená s G6

Žádné komentáře: