pátek 20. června 2014

Všechny cesty se topí v nevyrovnanosti

Píše se rok 1882. Divoký západ je místem, kde na vás nebezpečí číhá na každém rohu. Na cestě za zlatem můžete narazit na nebezpečné bandity, v hospodě se zase každou chvíli semele třeskutá rvačka a když už laškujete se sympatickou kovbojkou v přírodě, zasyčí poblíž jedovatý chřestýš. V Arizoně prostě Všechny cesty vedou do hrobu.

Pasáčkovi ovcí Albertovi (Seth MacFarlane) se v tomto prostředí nelíbí a jediné, co ho v neklidné oblasti drží, je jeho krásná přítelkyně (Amanda Seyfried). Tu mu však jednoho dne přebere bohatý majitel knírárny Foy (Neil Patrick Harris). Nesmělý a zároveň výřečný Albert propadá zoufalství a snaží se svou milou získat zpátky.

Jedinou Albertovou nadějí, jak bejvalku vybojovat zpět, je ostrá pistolnice Anna (Charlize Theron), která se v městečku zjeví v tu pravou chvíli, aby mu do žil vlila alespoň trochu potřebného sebevědomí. Albert dokonce svého soka vyzve na střelecký souboj – jenže věc má zásadní háček, Albert netrefí snad ani slona. Všechno se ještě víc zkomplikuje ve chvíli, kdy hlavní hrdina zjistí, že Anna je manželkou obávaného bandity Clinche (Liam Neeson), jehož parta terorizuje okolí.


Děj je roztažený téměř do dvou hodin, a tak zbyla spousta času na řadu výplňových událostí, jako je třeba příjezd pouti, návštěva indiánů nebo hospodská tancovačka. Světlé momenty a dobré a občas nekorektní vtipy (střílení černoušků na střelnici, silně věřící prostitutka, Albertovi blázniví rodiče...) se bohužel střídají s nudnými chvílemi nebo nepovedenými gagy, které jsou tu a tam dokonce odpuzující.

Buranský a fekální humor s hektolitry moči a klobouky plnými hoven mi neseděl nikdy a myslím, že se jej dostatečně nabažili i fanoušci různých střelených teenagerských komedií, na něž tvůrci do velké míry cílí. Rozhodně jej pak neocení milovníci westernů, kteří by na Všechny cesty vedou do hrobu mohli zajít z nostalgie po tomto dnes pohříchu opomíjeném žánru.

Seth MacFarlane, jenž je známý díky seriálu Family Guy nebo úspěšnému Méďovi, má na víc. A to jak z herecké stránky, tak z té produkční. Jeho postava mouly v plejádě známých jmen baví snad nejméně, zastiňuje ji jak daleko zábavnější Barney z HIMYM coby jeho rival, tak Charlize Theron jako sličná pistolnice. Seth MacFarlane by nad sebou potřeboval pevnou ruku i v případě produkce – některé části by určitě bylo lepší vystříhat. Nelze mu však upřít zručnost při práci s westernovým prostředím, které podporuje dobrá kamera, a skvělé nastolení správné atmosféry.

Všechny cesty vedou do hrobu tak jsou silně nevyrovnaným filmem, který přinese nejen úsměvy a smích, ale i zívání a pocity trapnosti. Škoda.

Žádné komentáře: