úterý 20. května 2014

LG G2 - jihokorejský šampión

Mobilní divizi jihokorejské společnosti LG se v poslední době daří, o čemž svědčí stoupající prodeje jejích smartphonů. Vlajkovou lodí značky je momentálně model LG G2, který soupeří zejména se Samsungem Galaxy S4 či HTC One. LG chce zaujmout nižší cenou při srovnatelném výkonu a stejné či lepší výbavě.

Když jsem tak dostal příležitost LG G2 otestovat, neváhal jsem. První, co na tomto modelu zaujme, je umístění zamykací klávesy a tlačítek ovládajících hlasitost. Ty totiž nejsou obsaženy klasicky na boku telefonu, nýbrž na zadní straně vedle fotoaparátu. Změna vyžaduje čas, po pár dnech používání jsem s ní už neměl žádný problém, protože ukazováček držím většinou někde poblíž těchto tlačítek.

Knock knock
Za velkou změnu k lepšímu tuto novinku nepovažuji, je ale nesporné, že tlačítka nyní nehyzdí krásné boční linie telefonu. Za daleko zajímavější řešení odemykání displeje pokládám alternativní funkce Knock Knock – stačí dvakrát poklepat kamkoli na obrazovku, a ta se odemkne. Je to snadné, vysoce návykové a já už nechci mobil odemykat jinak.

Když už jsme u displeje, je třeba zmínit jeho velikost - úhlopříčka 5,2 palce a rozměry 65 x 115 milimetrů. Full HD zobrazení je dostačující i pro pohodlné sledování filmů. Dosud jsem vždy volil spíše menší modely, a tak pro mě je nošení takto velkého zařízení v kapse celkem nepříjemné. Nejde o váhu, 143 gramů rozhodně není moc, ale jednoznačně o velikost, která už je občas označována jako phablet. Po pohledu na displej ovšem jsem jistou nepohodlnost schopen velmi rychle překonat. Zobrazování je skutečně skvělé a barvy doslova pastvou pro oči!

Čtyři jádra
LG tradičně využívá systém Android a nejinak je tomu i v případě LG G2. Model standardně jede na Androidu 4.2.2 Jelly Bean (lze updatovat na KitKat) a nadstavbě Optimus UI. I díky čtyřjádrovému procesoru Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800, který je taktován na 2,3GHz, a dvougigových ramkách, vše běhá krásně plynule, i když zapnete více náročných aplikací. Potěšeni samozřejmě budou také hráči, kteří si můžou užít nejnáročnější tituly.

Kámenem úrazu pro někoho může být fakt, že nejsou podporovány paměťové karty. Namísto nich se mobil prodává s integrovanou pamětí 32 GB nebo 16 GB, takže si u nižšího modelu budete muset vystačit se zhruba 10 gigabajty volného místa. Pokud data neradi mažete, můžete mít problém. Další drobnější komplikací, na níž jsem narazil, je hladkost zadní strany. Ta neklade téměř žádný odpor, tudíž se při držení jednou rukou vždy bojím, že mi mobil spadne. Výdrž displeje po pádu raději zkoušet nebudu :-)

Za asi nejzásadnější nedostatek pokládám nepodporu dvou SIM karet. LG G2 není duálním zařízením a já jsem si rychle navykl speciální SIM kartu pro data u virtuálního operátora. To v tomto případě nejde, neboť v telefonu najdete pouze jeden slot, a to pro micro SIM, která se vkládá z levé strany. Zadní kryt s baterkou dokonce není standardní cestou vůbec možné odendat.

Vynikající foťák
Pochvalu si naopak zaslouží fotoaparát, jenž i díky optické stabilizaci obrazu fotí skvěle, o čemž se můžete přesvědčit na fotkách třeba na mém Instagramu nebo v chystaném samostatném článku. Vysoce kvalitní jsou pochopitelně také videa, jež lze nahrávat až ve Full HD při 60 snímcích za vteřinu. Při tom lze využít různé zajímavé funkce, jako je třeba skládání obrazu z přední i zadní kamery najednou.


Za největším problém chytrých telefonů považuji baterii. Nemám rád, když mi dojde šťáva uprostřed noci, nebo ve chvílích, kdy potřebuji být s někým v kontaktu. LG naštěstí model G2 vybavilo 3000mAh akumulátorem, jenž vydrží téměř dva dny častého používání. To je vzhledem k počtu jader a velikosti obrazovky znamenitý výsledek. Svou rychlostí potěší i nabíječka, která je přiložena v základním balení.

Vřele vítám podporu technologie NFC, s jejímiž možnosti jsem se pečlivě seznámil v soutěži GE Inovace, kde náš dvoučlenný tým získal druhé místo za návrh aplikace, která by dodávala doplňkové informace návštěvníkům již fungující naučné stezky.

Příjemné překvapení
LG G2 mne velmi příjemně překvapilo. Za cenu kolem 11 tisíc dostanete nadupaný mobil, který má vysoký výkon, snad všechny myslitelné funkce, špičkový foťák, vyladěný systém a bezkonkurenční baterku. Oproti hlavních konkurentům LG boduje především poměrem cena/výkon. Negativ je na tomto počinu Jihokorejců minimum, navíc většina mínusů je z mého pohledu značně subjektivních. Proto G2 můžu jedině doporučit.

Žádné komentáře: