středa 18. listopadu 2009

Game Page

Další z kritik televizních pořadů:

Každou sobotu po obědě běží na ČT2 blok pořadů pro mladé diváky. Jeho součástí je také Game Page – pořad o videohrách, který Česká televize připravuje pravidelně už od roku 1999. Z původně měsíční periodicity a ani ne desetiminutové délky se nyní vypracoval až na týdeník se stopáží 22 minut. V současnosti vzniká pod vedením Alana Lederera, moderátorkou je mladá herečka Máša Málková. Ve vysílání se ale objevují i tváře známé z herních médií, jež by vysílání měli dodávat potřebnou odbornost. Diváci tak mohou sledovat Tomáše Zvelebila a Mikoláše Tučka, dva bývalé šéfredaktory časopisu Score, nebo Pavla Prouzu, který dříve vedl internetový server Hrej.cz. Pořad kombinuje zkušenosti redaktorů přímo z branže s moderováním sympatické herečky Máši Malkové, která pořadu cílícímu spíše na mužské publikum, přidává ženský element. Občas se tak ale děje pubertálními vtípky, což úrovni vysílání nepřidává.

Game Page má ustálenou strukturu, tři díly v měsíci jsou zasvěcené počítačovým hrám, čtvrtý konzolím. Na začátku každého dílu redaktoři krátce oznámí novinky z videoherního průmyslu, následují recenze a různé reportáže či rozhovory se zajímavými osobnostmi z branže. Povedený design moderního studia je využíván minimálně. Vysílání se totiž správně zaměřuje na názorné ukázky a videa přímo z her, které hráči chtějí vidět nejvíce.

Do každého dílu se obvykle vejde několik videorecenzí. Ty ale mají kvůli délce pořadu a špatnému využití času prostor pouhých několika minut, což na řádné zhodnocení nestačí. Redaktoři tak hru mohou hodnotit pouze velmi stručně, nedostávají se do hloubky. Některé komentáře jsou navíc plné obecných frází a o samotné hře příliš neřeknou. Diváci by rozhodně ocenili delší příspěvky a podrobnější rozbory jednotlivých titulů. Dalším záporem vysílání jsou časté a zbytečné pokusy o vtip spočívající v různých scénkách s až infantilním humorem. Pokud by autoři místo trapných pokusů o vtip věnovali více prostoru samotným titulům, udělali by lépe. Dobrý obraz nedodává ani zpoždění recenzí oproti datu vydání. K některým hrám se recenzenti v Game Page dostanou až několik měsíců po jejich vydání, což je velmi pozdě.

V současné bídě a minimu produkce, kterou Česká televize obyčejnému mladému divákovi nabízí, je třeba upozornit na každý projekt. Přes nutnou stručnost, jež vysílání velmi ovlivňuje a zbytečné vtipkování na úkor serióznosti, je Game Page na klasických českých televizních stanicích jediným pořadem, který každý týden hráčům přináší informace z v našich končinách dosud stále opomíjeného videoherního průmyslu. Přináší tak alespoň určitou alternativu vůči internetu, kde hráči naleznou daleko více kvalitního videoobsahu.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

A co re-play? Hm?

Anonymní řekl(a)...

psal jsem o klasickych ceskych stanicich, mysleno analogovou ctverici :) M.