úterý 6. ledna 2015

Honor 6 - našlapané osmijádro z Číny

V závěru loňského roku se na našem trhu objevila značka Honor s novým high-end telefonem Honor 6 a jeho o trochu slabším bratříčkem 3C. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o smartphony nějaké nové společnosti, jenže tak tomu není. Honor totiž je novým projektem čínského gigantu Huawei, který nyní již bezpochyby zná každý, kdo se o smartphony alespoň trochu zajímá.

Honor 6 v celé své kráse

Máte dost odvahy? >

Značkou Honor se Huawei chce zaměřit na mladší zákazníky, kteří se nebojí zkoušet nové věcí. Tomu odpovídá i slogan For The Brave, tedy pro odvážné. Odvážným chce Honor 6 za skvělou cenu nabídnout především vysoký výkon, rychlé LTE připojení a velkou výdrž baterie. To se daří a šestka je velmi konkurenceschopným modelem.

Vysoký výkon, který stačí na plynulý běh snad všech dnes běžné dostupných her a aplikací, zajišťuje osmijádrový procesor Huawei Kirin 920 s taktem 1,7 GHz a 3 GB RAM. O grafickou stránku se pak stará GPU ARM Mali-T628 MP4.

Během více než týdenního testování jsem nezaznamenal žádné sekání a i náročné hry jako třeba osmý Asphalt nebo Dead Trigger 2 běžely na jedničku v nejvyšší grafické kvalitě. K dobrému dojmu z výkonu i grafiky přispěl také kvalitní displej pěti palcový displej JDI Incell s rozlišením FHD 1920 x 1080 se skvělými pozorovacími úhly a nádhernou rozmanitostí barev.

Vnitřní paměť se zastavila na hodnotě 16 GB (po spuštění k dispozici zhruba 11,5 GB), v prodeji ovšem je i varianta s dvojnásobnou pamětí. Díky kartám microSDXC lze místo na telefonu rozšířit až do velikosti 128 GB, což je nesporná výhoda třeba oproti LG G2, který nyní používám.
Emotion nabízí různé zlepšováky

Odladěná nadstavba Androidu >

Honor běží na operačním systému Android ve verzi 4.4 KitKat. Avšak Honor stejně jako Huawei P7 využívá nadstavbu Androidu Emotion 2.3, která je oproti androidímu standardu už na první pohled docela rozdílná a má různé zajímavé funkce - třeba přeměnění menu na dlaždice připomínající Windows Phone nebo speciální notifikační menu. Uvidíme pak, co přinese verze 3.0, která by měla být uvolněna někdy v lednu.

Honor v reklamách láká na velkou výdrž baterie a s ní související super úsporný mód. Funkce SmartPower 2.0 optimalizuje hardware a software pro úsporu energie. Spolu s baterií s obří kapacitou 3100 mAh šestka prý dokáže pracovat až 2,7 dne při běžném používání a 1,2 dne při těžkém zápřahu. Ve srovnání s LG G2 tak tento telefon vydrží o pár hodin více, což se ve výsledku hodí jen v mimořádných situacích - ve chvíli, kdy telefon nabíjím každou noc před cestou do práce, abych v klidu vydržel celý den, nepoznám rozdíl. Pro cesty mimo domov je ale každá hodina životaschopné baterie dobrá.

Designově působí Honor 6 velmi atraktivně, bohužel ale po prvním pohledu pozorné oko najde zásadní vadu na kráse, jíž jsou laciné plastové boky. Hliník by ve výsledku nebyl o tolik dražší a jinak čistý vizuální dojem připomínající iPhone 5 by mnohem vylepšil. Skleněná zadní stěna telefonu je pak náchylná na poškrábání, takže je taktičtější zvolit bílou verzi.

Vedle různých aplikací používám mobil nejčastěji jako fotoaparát. Honor 6 nabízí 13 Mpx zadní a 5 Mpx přední kameru, která na selfie s klidem postačí. Zadní foťák využívá automatické ostření a dvojici přisvětlovacích diod, bohužel ani tak jsem s kvalitou snímků nebyl úplně spokojen, a to hlavně za horších světelných podmínek, což můžete posoudit někde kolem. Za normální situace ale s fotkami určitě ostudu neuděláte.
Honor fotí i na úsměv - zuby musí být vidět :-)

Na lahodné Pho z tržnice na Pankráci se na blízko podařilo velmi dobře zaostřit

Najdete anděla?



Noční fotky z Nuslí

Top mobil za parádní cenu >

Přes několik nedostatků Honor 6 nesporně je povedený smartphone špičkové kvality. Chlubí se vysokým výkonem, skvělým displejem, odladěným systémem a nadstandardní výdrží baterie. Pouhých 130 gramů vážící čínský fešák naopak postrádá NFC, dual sim a lehce zklame i plastovým zpracováním a foťákem. To vše ale kompenzuje cena, která zůstává pod hranicí 9000 Kč.

Pokud tedy chcete top model a zároveň musíte hledět na stav vaší peněženky, je Honor 6 skvělou volbou, která je ve stejné cenové hladině jako LG G2, Huawei Ascend P7 nebo Xiaomi MI3. Mezi těmito telefony už rozhodují skutečně detaily a preference jednotlivých zákazníků. Utratit ještě více za novinky konkurenčních značek jako Samsung či Sony je dle mě pro většinu uživatelů zbytečné.

SOUTĚŽ 

Chcete Honor 6 vyhrát? Stačí se postavit do virtuální fronty a splnit několik úkolů!